Про санітарне та епідемічне благополуччя в області

Друк

Санітарно-гігієнічні, мікробіологічні  лабораторії ДУ "Закарпатський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та його  відокремлених структурних підрозділів протягом 9-ти  місяців  2017 року  здійснювали  лабораторний контроль  як в плановому порядку, так і  на замовлення керівників установ, з оцінкою  отриманих результатів  у відповідності з діючими нормативними документами.

Лабораторним контролем  були охоплені  об'єкти  централізованого та децентралізованого  водопостачання, харчової промисловості, громадського харчування,  лікувально-профілактичні заклади охорони здоров'я, дитячі дошкільні та навчальні заклади, оздоровчі заклади для дорослих та дітей,   промислові підприємства та  багатьох  інших.  Виконувалися   лабораторні дослідження за санітарно-хімічними показниками,  при цьому питома вага таких, що   не відповідали санітарним нормам, залишається протягом звітного періоду на одному рівні. При аналізі мікробіологічних показників  відмічене  незначне зростанням негативних показників в 3-ому кварталі  у порівнянні з  1-м півріччям.

Ситуація  з джерелами децентралізованого водопостачання  (колодязі) періодично змінюється, але не суттєво.  За хімічними показниками  не більше 2, 0 % такої води  не відповідало  санітарним правилам,  а  за  бактеріологічними – 10,0 -13,0 %, що пояснюється незахищеністю водоносних горизонтів. Для об'єктів централізованого водопостачання   ситуація  з якістю питної води  залишається практично на одному рівні, як відносно санітарно-хімічних показників, так і  мікробіологічних, з незначними змінами під час дощів.

Протягом оздоровчого сезону здійснювався лабораторний контроль   води відкритих водойм в місцях відпочинку населення (в зонах рекреації та пляжів) за хімічними  та бактеріологічними показниками. При цьому  надзвичайних ситуацій з якістю такої води не було виявлено. Лабораторії в якості  відомчого контролю  виконали  певні обсяги лабораторних досліджень з визначення показників безпеки зразків  харчових продуктів: за санітарно-хімічними показниками та  за мікробіологічними. За санітарно-хімічними показниками  санітарним нормам не відповідало  від 0,03 %  до   0,1 %  досліджених зразків, за мікробіологічними  показниками  питома вага негативних знахідок  коливалася  в межах  1,6  % - 2,3 %. Виконувалися дослідження і за радіологічними показниками зразків питної води, грунту та інших об'єктів контролю.  Перевищень допустимих рівнів радіонуклідів не було виявлено.

Епідемічна ситуація в поточному році залишалась керованою з практичної більшості інфекцій. Рівень загальної інфекційної захворюваності (без грипу, ГРВІ та носіїв) за підсумками 9 місяців 2017 року на 3% менше рівня аналогічного періоду минулого року, становить 250,95  на 100 тис. населення (259,62 за 9 міс. 2016 року) та знаходиться в межах середніх багаторічних рівнів.

Загалом зареєстровано 3161 випадок  інфекційних захворювань (без грипу, ГРВІ та носіїв) та 28 нозологічних форм. У структурі захворілих частка дітей до 17 років серед захворілих становить 48%.

В структурі інфекційної захворюваності (без грипу, ГРВІ та носіїв) вірусні гепатити складають 15%, венеричні та соціально-небезпечні інфекції 15%, гострі кишкові інфекції 36%, туберкульоз 18%, паразитарні інфекції  9%, крапельні інфекції  6%, природно-вогнищеві 1,7%

Захворюваність на групу кишкових інфекцій знаходиться в межах традиційних сезонних рівнів та не перевищує середні багаторічні показники по області. Хворіють на кишкові інфекції в основному діти молодшого віку.

З початку року в області відбулися 2 спалахи гострих кишкових інфекцій в одній із шкіл області  та готельно-ресторанному комплексі. Із загальною  кількістю постраждалих 17 осіб. Причиною виникнення спалахів стало недотримання санітарного законодавства.

Серед усіх зареєстрованих вірусних гепатитів 77% становлять гострі вірусні гепатити А. Після підйому захворюваності ВГА в 2013-2014 роках, в області спостерігаємо поступове зниження інтенсивних показників.  Епідемічна ситуація з кору в Закарпатській області є відносно стабільною: рівень захворюваності населення не перевищує середні багаторічні показники, проте є сприйнятливі умови для його поширення.

З початку 2017 року в області зареєстровано 116 випадків кору (9,21 на 100 тис. нас.) на 6 адміністративних територіях. За аналогічний період минулого року в області не було зареєстровано жодного випадку кору. Зареєстровано 111 випадків кору серед  дітей віком до 17 років, що складає 96% від усіх захворілих. Найбільше поширена інфекція серед дітей віком від 1 до 4 років  - 66 % всіх захворілих дітей, більшість з яких виявилися не щепленими проти кору (63%).

Хворіють кором  діти, які не мають жодного щеплення проти даної інфекції –  62%, щеплених 1 дозою вакцини -  25%, 2 дозами – 5%.

Кір реєструють як серед неорганізованих дітей, так і серед тих хто відвідує дитячі дошкільні заклади та школи.

Випадки захворювань поліомієлітом, гемофільною інфекцією, правцем, малярією, туляремією, бруцельозом, дифтерією сибіркою не виявлено.                                                             Моніторинг за перебігом епідемічної ситуації в області триває.