Санітарно-освітня робота

e-mail Друк PDF

Про результати моніторингу якості харчових продуктів, продовольчої сировини та води питної за 2019 рік.

 

Відповідно до Плану моніторингових досліджень, погодженого Закарпатською обласною державною адміністрацією Державною установою « Закарпатський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» та його відокремленими структурними підрозділами постійно здійснюється моніторинг за санітарно-гігієнічними та мікробіологічними показниками якості харчових продуктів, продовольчої сировини , води питної та безпеки різних об’єктів.

Так впродовж 2019 року  за гігієнічними показниками та показниками безпеки було проведено 10105 досліджень, з  яких не відповідали гігієнічним вимогам -0,3%, також було досліджено 382 проби (2921 досліджень)    готових страв на калорійність та енергетичну цінність, з яких не відповідали вимогам – 2,1% ( в 2018  році - 4,6%); за мікробіологічними показниками – із досліджених  5083 проб ( більше 20000 досліджень) харчових продуктів не відповідали діючій НД – 2,7%  ( в 2018 році – 5%).

 

  • У структурі санітарно-бактеріологічних досліджень переважають гігієнічні змиви з обладнання, посуду та інвентарю, з проведених 83879 досліджень не відповідало стандартам - 0,7%.
  • У проведених дослідженнях продовольчої сировини,овочів і фруктів та харчових продуктах на вміст нітратів,пестицидів,  мікотоксинів, радіологічних показниках,  вміст ГМО перевищень допустимих нормативів не виявлено.
  • Поза цим особлива увага звертається на якість води питної за хімічними та бактеріологічними показниками. Певну кількість досліджень лабораторії проводять на договірних умовах.

 

Результати моніторингу якості харчових продуктів та води питної, що не відповідають нормативам відокремленими структурними підрозділами Державної установи « Закарпатський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» доводяться до відома керівників органів влади, місцевого самоврядування та в засобах масової інформації.

Задати питання

Пишіть нам