Оздоровчий сезон добігає кінця

e-mail Друк PDF

Закінчилося літо, прийшла календарна осінь. Оздоровчий сезон з використанням поверхневих вод для оздоровлення,  який завжди триває   з травня місяця, офіційно вже закінчився. Протягом всього оздоровчого сезону влітку 2021 року   філії ДУ "Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" здійснювали лабораторний контроль щодо якості води водоймищ у межах місць масового відпочинку рекреаційного та оздоровчого використання, що використовуються населенням  для відпочинку та купання.

А результати лабораторних досліджень щомісячно надсилалися на адресу ДУ "Центр громадського здоров'я МОЗ України" для аналізу ситуації в цілому покраїні. З початку оздоровчого сезону і до його завершення   філії  обласного  центру досліджували  воду водоймищ в 38 місцях масового відпочинку, що розташовані на 12-ти адміністративних територіях області. З загальної кількості об'єктів рекреаційного та оздоровчого призначення тільки 5  зареєстровані як пляжі баз відпочинку і мають  відповідну інфраструктуру.

При дослідженні проб води таких водойм визначалися як мікробіологічні, так і фізико-хімічні показники. Всього на визначення мікробіологічних показників було досліджено 121 пробу води з виконанням 275 досліджень, а  на визначення фізико-хімічних показників  відбиралося  125 проб води, по яких було виконано 1 673 дослідження. Всі досліджені зразки води відповідали вимогам гігієнічних нормативів.

Відсутність проб води, що не відповідають гігієнічним вимогам,  можна пояснити тим,  що відбір проб для лабораторних досліджень  проводився   в періоди, коли водойми могли   використовуватися для купання, а не під час та після опадів, коли вони  найбільш забруднені механічно  та  біологічно.

Жодного випадку інфекційних захворювань, пов'язаних з водою поверхневих вод, під час оздоровчого сезону в області не було зареєстровано.

Задати питання

Пишіть нам