Про атмосферне повітря та його стан

e-mail Друк PDF

Планом  моніторингових лабораторних досліджень  ДУ "Закарпатський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" передбачено здійснення санітарно-гігієнічного моніторингу стану атмосферного повітря.

Спостереження за станом атмосферного повітря при цьому вимагає виконання відповідних правил, основними з яких є:

  • визначення в населених пунктах зон для спостережень: житлова забудова, промислова зона, а також зона відпочинку (у разі наявності такої);
  • визначення точок відбору проб атмосферного повітря, де проби повинні відбиратися постійно у різні періоди року.

В 2019  році було досліджено 1 404 проби атмосферного повітря, з яких  1 305 проб  відносяться до  міських поселень,  а 99 проб атмосферного повітря відібрані в сільських поселеннях (районах). В 20 пробах атмосферного повітря (всі з міських поселень)  визначені перевищення ГДК (максимально допустимі концентрації), що становить  1,6% від загальної кількості проб та 1,5 % від проб атмосферного повітря,  відібраних  в межах  міських  поселень: - за вмістом пилу -10 (міста  Ужгород,  Мукачеве та Виноградове), за вмістом  оксиду азоту - 4 (міста Ужгород та Мукачеве), оксиду вуглецю  - 3 (м. Ужгород), формальдегіду -3 (міста Ужгород та Мукачеве).

Охорона атмосферного повітря в населених пунктах  є державною справою. Уряд  приділяє увагу  стану повітря з метою його покращення у разі визначення  показників забруднення.  Кабінет Міністрів України  14 серпня 2019 року  прийняв Постанову  № 827 "Деякі питання здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря", якою затверджений Порядок щодо здійснення моніторингу атмосферного повітря, який є складовою частиною державної системи  моніторингу навколишнього природного середовища. При цьому визначені  суб'єкти моніторингу. Це Мінприроди, МОЗ, ДСНС, ДАЗВ (Державне  агентство України з управління зоною відчуження), для кожного  з яких визначені  завдання.

В  Порядку здійснення моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря, затвердженого вказаною Постановою, визначений Перелік зон, що встановлюються на території України для обов'язкового стеження за станом повітря. В перелік зон внесена і Закарпатська область. ДУ "Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України",   вимірює   максимально разові концентрації забруднювальних речовин.  Спостереження за станом атмосферного повітря, тобто здійснення постійного санітарно-гігієнічного моніторингу, відбувається згідно з планами, що готуються щорічно.

Задати питання

Пишіть нам