Порядок здійснення епідемічного нагляду та ведення обліку інфекційних хвороб

e-mail Друк PDF

1 січня набув чинності Порядок здійснення епідемічного нагляду та ведення обліку інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги.  Документ запроваджує підходи до рутинного і дозорного епіднагляду для виявлення найбільш розповсюджених інфекційних хвороб, пов’язаних із наданням медичної допомоги (далі – ІПНМД).

 

Так, дозорний епіднагляд проводитиметься Центр громадського здоров’я України на національному рівні відповідно до протоколу ECDC у випадково визначених стаціонарах один раз на п’ять років, що дозволить відстежувати ефективність впроваджених заходів на національному рівні.


Рутинний епіднагляд, який не підлягатиме звітуванню, став обов’язковим для інфекцій, пов'язаних з використанням медичних пристроїв та інфекцій області хірургічного втручання. Отримані дані використовуватимуться лікарнями для відстежування ефективності локальної системи профілактики інфекцій та інфекційного контролю (форми для збору даних передбачені Порядком).

Важливо, що форми не обов’язково заповнювати в паперовому вигляді – для економії ресурсів рекомендовано використовувати електронні інструменти . Усе це дуже важливі кроки в процесі впровадження ефективної системи епідеміологічного нагляду за ІПНМД, який ми розпочали минулого року. Новостворена система відповідатиме найкращому світовому досвіду й дозволить впровадити ефективну та засновану на доказових даних систему профілактики інфікування в закладах охорони здоров’я.


більш детальною інформацією можна ознайомитися на сайті Міністерства охорони здоров’я України та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» !   Попереду в нас тяжкий і тривалий шлях, але сумісно ми зможемо сформувати систему охорони здоров’я, яка забезпечуватиме якість і безпеку медичної послуги.

Задати питання

Пишіть нам