Бактеріологічна лабораторія на шляху стрімкого розвитку

e-mail Друк PDF

 

Бактеріологічна лабораторія: на шляху стрімкого розвитку

 

Сучасні наука та медицина знаходяться на стадії стрімкого розвитку. Впроваджуються нові методи та методики, відбувається зміна старих стандартів на нові. Це стосується також і  бактеріології. Більшість міжнародних бактеріологічних  досліджень говорять про бактеріологію в ключі автоматизації.
Бактеріологічна лабораторія ДУ «Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»  здійснює  широкий спектр бактеріологічних досліджень на високому сучасному рівні.
Для вас працюють висококваліфіковані фахівці з тривалим досвідом практичної роботи, що мають вищі кваліфікаційні категорії за фахом.

 

 

 

Дослідження проводяться з використанням комерційних стандартизованих імуно-біологічних препаратів, біохімічних тестових наборів для ідентифікації всіх можливих патогенів – збудників інфекційних та гнійно- септичних хвороб, систем експрес діагностики, обладнання для достовірного визначення антибіотикорезистентності виділених культур патогенних  та умовно- патогенних мікроорганізмів.

На сьогодні бактеріологічна лабораторія ДУ «Закарпатський ОЦКПХ МОЗУ» підготовлена до акредитації на відповідність вимог ДСТУ EN ISO 15189:2015 «Медичні лабораторії. Вимоги до якості та компетентності». Особлива увага приділяється забезпеченню якості і достовірності бактеріологічних досліджень шляхом проведення  систематичних зовнішнього та внутрішнього контролей якості.

 

Спектр досліджень, що проводяться :

- дослідження клінічного матеріалу (з зіву, носу, рани, вух, очей, статевих органів, біологічних рідин – сечі, мокроти, простатичного соку, фекалій та ін.) для виявлення збудників інфекційних та гнійно-септичних захворювань.

- дослідження по виявленню дисбактеріозу кишечника

- визначення чутливості до антибіотиків для раціонального лікування інфекційних  та гнійно-септичних захворювань відповідно до методології EUCAST

- дослідження харчових продуктів, безалкогольних напоїв, повітря, змивів, води питної, матеріалу на стерильність та на бактеріальну забрудненість.

По закінченню дослідження надається консультація лікаря по мікробіологічній інтерпретації отриманих результатів.

 

Наразі на відповідність  державним та міжнародним стандартам, які впроваджуються на законодавчому рівні, бактеріологічна лабораторія отримала американський  мікробіологічний аналізатор відкритого типу BIOMIC V3, який буквально здійснив революцію у процесах лабораторії та  допомагає здійснювати мікробіологічні аналізи швидше і якісніше. Система відкритого типу, може працювати з панелями різних виробників - Thermo, BD, BC, Liofilchem, BioMerieux, дисками і агарами усіх марок.

 

Це  програмно-апаратний комплекс для визначення чутливості мікроорганізмів до антимікробних препаратів методом мікророзведення в бульйоні, дифузійними методами,  закінчуючи отриманням результатів в MIC та дотриманням EUCAST, підрахунку колоній, в т.ч. на хромогенних агарах, зчитування результатів ідентифікаційних панелей.

Впровадження аналізатора в роботу бактеріологічної лабораторії дозволило   швидко, точно та якісно проводити дослідження, значно скоротити час отримання результатів. Стандартизувати дослідження на відповідність вимог ДСТУ EN ISO 15189:2015 «Медичні лабораторії. Вимоги до якості та компетентності».

Задати питання

Пишіть нам