Про безпеку ранньої рослинної продукції

e-mail Друк PDF

Безпека ранньої рослинної продукції

Рослинну продукцію в наш час можна купити завжди, вона продається в супермаркетах, на ринках. Частіше за все її виростили далеко за межами нашої держави. Імпорт такої продукції вимагає наявності документів, що підтверджують  якість та безпеку.

З початком весни в продажу з'являється перша зелена цибуля, петрушка, кріп,  редис, шпинат, вирощених як  у захищеному, так і у відкритому ґрунті. Ранні овочі, враховуючи листові,  вирощуються в прискореному режимі з застосуванням  різних добрив, стимуляторів росту та засобів захисту рослин.  Відомо,  що  основним хімічним  елементом, потрібним для росту будь-якої рослини, є азот та його  похідні. Тому всі рослини в своєму складі мають різний вміст нітратів, концентрація яких визначається  в міліграмах на кілограм ваги (мг/кг).  В овочах, що вирощуються  у захищеному ґрунті (теплиці, парники) нітратів  накопичується більше, ніж в овочах з відкритого ґрунту. Однак, такої продукції ми, як правило, споживаємо не так вже і багато, на що є різні причини.

Нітрати самі малотоксичні, але при відповідних умовах, в тому числі в шлунково-кишковому тракті,  під дією шлункового соку, перетворюються в токсичні нітрити,  які  згубно впливають на гемоглобін з утворенням  метгемоглобіну, який блокує надходження кисню до клітин організму. Головне  правило безпеки  рослинної продукції  при їх споживанні -  добова доза нітратів на кілограм ваги людини не  більше 5 мг. Саме про це наголошує  Всесвітня організація охорони здоров'я.  Для людини вагою  70  кг  надходження з їжею, водою 350 мг нітратів на добу є безпечним. Гранично допустимою дозою вважається 500 мг нітратів на добу, а токсичною може бути сумарна доза вже більша за 600 мг.

Для багатьох видів рослинної продукції, що використовується в якості їжі, визначені та затверджені максимально допустимі рівні нітратів  (МДР), що є безпечними для людини. Максимально допустимі рівні вмісту нітратів для овочів мають різні цифрові значення, окремо для овочів, вирощених у відкритому ґрунті та вирощених в теплицях та парниках (захищений ґрунт).

Повністю позбутися  нітратів в будь-яких овочах неможливо та й недоцільно – разом з ними "гинуть"  і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість все-таки можна за рахунок ретельного  миття  овочів, їх  чищення, вимочування у холодній воді від  однієї  години  до двох.

Рослинна продукція повинна реалізовуватися на ринках, в магазинах  тільки за наявності протоколів з даними лабораторних вимірювань вмісту нітратів. Купуючи рослинні  продукти,   кожен має право вимагати  документ, що підтверджує їх безпеку, в тому числі і за вмістом нітратів.

В Україні на сьогоднішні день діє "Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах", що затверджений наказом МОЗ України від 25.05.2020 року № 1238, і який починається з показників вмісту нітратів в овочах ранніх, пізніх, вирощених у різні періоди року. З цим документом у разі потреби можна ознайомитися в Internet- і.   Взагалі, в харчових продуктах можлива присутність багатьох забруднюючих речовин: мікотоксини, залишкові кількості пестицидів, солі важких металів, діоксини та  інші, на переважну частину з яких встановлені  максимально допустимі рівні їх вмісту.

Іноді у людини, що вживає полуницю, виникають розлади у шлунково-кишковому тракті. Одразу ж перша думка про нітрати. Але справа в тому, що в полуниці вміст нітратів взагалі не нормується, що  напевно пов'язане з тим, що в такій продукції нітрати не накопичуються, а розлади  пов'язані з мікроорганізмами, які залишилися на ягодах  після неретельного їх миття. Аналогічна ситуація і з редискою, однією з перших ранніх овочів. Тому слід пам'ятати, що немиті овочі завжди  є потенційною загрозою в плані передачі  інфекцій  кишкової групи (дизентерія, гастроентероколіт) та гельмінтозів.  А дієтологи знають, що рослинна продукція може бути несумісна з  деякими харчовими продуктами, що призводить  також до порушення процесів травлення.


Задати питання

Пишіть нам