Безпека ранньої рослинної продукції
Рослинну продукцію в наш час можна купити завжди, вона продається в супермаркетах, на ринках. Частіше за все її виростили далеко за межами нашої держави. Імпорт такої продукції вимагає наявності документів, що підтверджують якість та безпеку.
З початком весни в продажу з'являється перша зелена цибуля, петрушка, кріп, редис, шпинат, вирощених як у захищеному, так і у відкритому ґрунті. Ранні овочі, враховуючи листові, вирощуються в прискореному режимі з застосуванням різних добрив, стимуляторів росту та засобів захисту рослин. Відомо, що основним хімічним елементом, потрібним для росту будь-якої рослини, є азот та його похідні. Тому всі рослини в своєму складі мають різний вміст нітратів, концентрація яких визначається в міліграмах на кілограм ваги (мг/кг). В овочах, що вирощуються у захищеному ґрунті (теплиці, парники) нітратів накопичується більше, ніж в овочах з відкритого ґрунту. Однак, такої продукції ми, як правило, споживаємо не так вже і багато, на що є різні причини.
Нітрати самі малотоксичні, але при відповідних умовах, в тому числі в шлунково-кишковому тракті, під дією шлункового соку, перетворюються в токсичні нітрити, які згубно впливають на гемоглобін з утворенням метгемоглобіну, який блокує надходження кисню до клітин організму. Головне правило безпеки рослинної продукції при їх споживанні - добова доза нітратів на кілограм ваги людини не більше 5 мг. Саме про це наголошує Всесвітня організація охорони здоров'я. Для людини вагою 70 кг надходження з їжею, водою 350 мг нітратів на добу є безпечним. Гранично допустимою дозою вважається 500 мг нітратів на добу, а токсичною може бути сумарна доза вже більша за 600 мг.
Для багатьох видів рослинної продукції, що використовується в якості їжі, визначені та затверджені максимально допустимі рівні нітратів (МДР), що є безпечними для людини. Максимально допустимі рівні вмісту нітратів для овочів мають різні цифрові значення, окремо для овочів, вирощених у відкритому ґрунті та вирощених в теплицях та парниках (захищений ґрунт).
Повністю позбутися нітратів в будь-яких овочах неможливо та й недоцільно – разом з ними "гинуть" і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість все-таки можна за рахунок ретельного миття овочів, їх чищення, вимочування у холодній воді від однієї години до двох.
Рослинна продукція повинна реалізовуватися на ринках, в магазинах тільки за наявності протоколів з даними лабораторних вимірювань вмісту нітратів. Купуючи рослинні продукти, кожен має право вимагати документ, що підтверджує їх безпеку, в тому числі і за вмістом нітратів.
В Україні на сьогоднішні день діє "Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах", що затверджений наказом МОЗ України від 25.05.2020 року № 1238, і який починається з показників вмісту нітратів в овочах ранніх, пізніх, вирощених у різні періоди року. З цим документом у разі потреби можна ознайомитися в Internet- і. Взагалі, в харчових продуктах можлива присутність багатьох забруднюючих речовин: мікотоксини, залишкові кількості пестицидів, солі важких металів, діоксини та інші, на переважну частину з яких встановлені максимально допустимі рівні їх вмісту.
Іноді у людини, що вживає полуницю, виникають розлади у шлунково-кишковому тракті. Одразу ж перша думка про нітрати. Але справа в тому, що в полуниці вміст нітратів взагалі не нормується, що напевно пов'язане з тим, що в такій продукції нітрати не накопичуються, а розлади пов'язані з мікроорганізмами, які залишилися на ягодах після неретельного їх миття. Аналогічна ситуація і з редискою, однією з перших ранніх овочів. Тому слід пам'ятати, що немиті овочі завжди є потенційною загрозою в плані передачі інфекцій кишкової групи (дизентерія, гастроентероколіт) та гельмінтозів. А дієтологи знають, що рослинна продукція може бути несумісна з деякими харчовими продуктами, що призводить також до порушення процесів травлення.