Малярія

e-mail Друк PDF

Весвітній день боротьби з малярією (ВДБМ) — це міжнародне вшанування, яке відзначається щороку 25 квітня та визнає глобальні зусилля щодо боротьби з малярією.

 

Малярія – це небезпечне для життя захворювання, викликане паразитами, які передаються людям через укуси інфікованих самок   комарів Anopheles . Існує 5 видів паразитів, які викликають малярію у людей, і 2 з цих видів –  Plasmodium falciparum і  Plasmodium vivax – становлять найбільшу загрозу.

У 2020 році майже половина населення світу перебувала під загрозою захворювання на малярію. Більшість випадків і смертей припадає на Африку на південь від Сахари.

За оцінками ВООЗ, у 2021 році було зареєстровано 247 мільйонів випадків малярії, а оціночна кількість смертей від малярії становила 619 000. Африканський регіон ВООЗ несе непропорційно велику частку глобального тягаря малярії. У 2020 році в регіоні припадало 95% і 96% випадків і смертей від малярії відповідно.

Найбільш уразливою групою хворих на малярію є діти до 5 років; у 2021 році на них припадало майже 80% усіх смертей від малярії в Африканському регіоні ВООЗ. В Україні, зок4рема в Закарпатській області, спорадично реєструються завізні випадки малярії.

  • Малярія - це гостре гарячкове захворювання. У людини без імунітету симптоми зазвичай з’являються через 10–15 днів після укусу інфекційного комара. Перші симптоми – гарячка, головний біль і озноб – можуть бути легкими, і їх важко розпізнати як малярію. Якщо не лікувати протягом 24 годин,  малярія Plasmodium falciparum може прогресувати до важкої хвороби та призвести до смерті.

Деякі групи населення мають значно вищий ризик зараження малярією та розвитку важких захворювань, ніж інші. До них належать немовлята, діти віком до 5 років, вагітні жінки та хворі на ВІЛ/СНІД, а також мігранти без імунітету, мобільне населення та мандрівники. Національні програми боротьби з малярією повинні вживати спеціальних заходів для захисту цих груп населення від зараження малярією, беручи до уваги їхні особливі обставини.

  • Малярія є хворобою, якій можна запобігти та вилікувати. Рання діагностика та лікування малярії зменшує захворювання та запобігає смерті, а також сприяє зменшенню передачі. Найкращим доступним лікуванням, особливо малярії, викликаної  Plasmodium  falciparum, є комбінована терапія на основі артемізиніну (ACT). Протималярійні ліки також можна використовувати для профілактики малярії.
  • Для мандрівників малярії можна запобігти за допомогою хіміопрофілактики, яка пригнічує стадію малярійної інфекції в крові, тим самим запобігаючи захворюванню на малярію. Перед поїздкою до ендемічних по малярії країн або регіонів люди повинні проконсультуватися з національними центрами контролю за захворюваннями або іншими установами, які пропонують консультації щодо подорожей, щоб отримати інформацію щодо профілактичних заходів, яких слід вжити.
  • ВООЗ рекомендує захистити всіх людей, яким загрожує малярія, за допомогою ефективної боротьби з переносниками малярії.
  • Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує широко використовувати вакцину проти малярії RTS,S/AS01 (RTS,S) серед дітей в Африці. Рекомендація базується на результатах поточної пілотної програми в Гані, Кенії та Малаві, яка охопила понад 1 мільйон дітей з 2019 року.
  • У 2015 році Асамблеєю було схвалено Глобальну  технічну стратегію проти малярії на 2016-2030 роки (GTS). У ній чітко викладено бачення світу, вільного від малярії.
  • Нігерія та Гана стали першими країнами в світі, які схвалили першу в історії високоефективну вакцину проти малярії від Оксфордівського університету.

Вакцинація

Вакцина під назвою R21 виявляється надзвичайно ефективною, що різко контрастує з попередніми проєктами в цій же галузі. Розробка вакцини, яка захищає організм від малярійного паразита, була масштабною науковою роботою, яка тривала протягом століття. Дані попередніх досліджень у Буркіна-Фасо показали, що ефективність вакцини R21 досягає 80%, якщо її ввести три початкові дози і зробити ревакцинацію через рік. В Оксфордському університеті очікують, що R21 значно зменшить смертність дітей від малярії в найближчі роки, а в довгостроковій перспективі сприятиме ліквідації малярії. Вакцину рекомендували дітям віком від п’яти місяців до трьох років.

Інститут сироватки Індії готується виробляти 100-200 мільйонів доз на рік, будуючи фабрику з виробництва вакцин у місті Аккра − столиці Гани. Очікується, що кожна доза R21 коштуватиме кілька доларів. Про це пише BBC.

Всесвітня організація охорони здоров’я також розглядає можливість схвалення препарату.

Стаття підготовлена за матеріалами ВООЗ.

Задати питання

Пишіть нам