Актуально











В Україні запрацював національний портал з імунізації

Старт тижня імунізації
24 квітня розпочався Всесвітній тиждень імунізації
Розпочався Всесвітній тиждень імунізації – його щороку проводять в останній тиждень квітня, щоби нагадати про важливість щеплень для захисту людей – а особливо маленьких дітей – від інфекційних хвороб.
Для нашої країни це питання є вкрай важливим, адже рівень охоплення щепленнями в Україні недостатній. Водночас триває війна, яка через часте перебування в укриттях з іншими людьми, обмежений доступ до води тощо наближає інфекційні хвороби до кожного.
«За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, через пандемію COVID-19 рівень вакцинації знизився в усьому світі. Проте в Україні до викликів пандемії додалися і виклики війни, які додають неабиякого навантаження на медичну систему. Тож ми маємо не лише дбати про себе для себе, а й таким чином допомагати медикам. Військові боронять нас від явного ворога, а ми маємо захистити себе і своїх дітей від невидимих загроз – хвороб!», – зазначив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.
Залишки вакцин, які були отримані у 2022 році та гарантовані надходження вакцин у 2023 році дозволять не переривати рутинну вакцинацію та забезпечать необхідне покриття потреб українців у обов’язкових щепленнях. У 2023 році, як і у 2022, потреби у деяких рутинних вакцинах частково будуть покриватися за підтримки міжнародних партнерів.
Нагадаємо, наприкінці березня Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив в Україну 35 200 доз комбінованої вакцини проти кору, паротиту та краснухи (КПК), а на початку квітня – понад 650 тисяч доз вакцин проти поліомієліту у межах Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту (ГІЛП).
Україна гарантує своїм громадянам щеплення проти 10 інфекційних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, гемофільної інфекції (Hib), кору, краснухи і епідемічного паротиту («свинки»). Ці щеплення внесені до Національного календаря і отримати їх можна безоплатно у сімейного лікаря/педіатра. Крім того, діти у віці від 5 років і дорослі можуть безоплатно вакцинуватися проти COVID-19.
Всі вакцини, які використовуються в Україні, є безпечними та ефективними.
Кожна доза вакцини в календарі щеплень призначена для створення або підтримки захисту від хвороб. Якщо дитина пропускає щепення або отримує його пізніше, – зростає ризик інфікування та серйозного перебігу захворювання.
Час важливий, тому робіть щеплення вчасно. Якщо ви пропустили якесь із них, не треба розпочинати всю серію вакцинації спочатку. Проте вкрай важливо надолужити пропущені дози якомога швидше – для складання графіку зверніться до лікаря.
Рекомендовано робити кілька щеплень одночасно — це світова практика, що дозволяє захиститися від кількох захворювань одразу. А застосування багатокомпонентних вакцин зменшує кількість візитів до лікаря, уколів та надає захист від кількох інфекцій одразу.
Пам’ятайте, кожне щеплення важливе для вашого захисту і захисту тих, кого ви любите.

Про безпеку ранньої рослинної продукції
Безпека ранньої рослинної продукції
Рослинну продукцію в наш час можна купити завжди, вона продається в супермаркетах, на ринках. Частіше за все її виростили далеко за межами нашої держави. Імпорт такої продукції вимагає наявності документів, що підтверджують якість та безпеку.
З початком весни в продажу з'являється перша зелена цибуля, петрушка, кріп, редис, шпинат, вирощених як у захищеному, так і у відкритому ґрунті. Ранні овочі, враховуючи листові, вирощуються в прискореному режимі з застосуванням різних добрив, стимуляторів росту та засобів захисту рослин. Відомо, що основним хімічним елементом, потрібним для росту будь-якої рослини, є азот та його похідні. Тому всі рослини в своєму складі мають різний вміст нітратів, концентрація яких визначається в міліграмах на кілограм ваги (мг/кг). В овочах, що вирощуються у захищеному ґрунті (теплиці, парники) нітратів накопичується більше, ніж в овочах з відкритого ґрунту. Однак, такої продукції ми, як правило, споживаємо не так вже і багато, на що є різні причини.
Нітрати самі малотоксичні, але при відповідних умовах, в тому числі в шлунково-кишковому тракті, під дією шлункового соку, перетворюються в токсичні нітрити, які згубно впливають на гемоглобін з утворенням метгемоглобіну, який блокує надходження кисню до клітин організму. Головне правило безпеки рослинної продукції при їх споживанні - добова доза нітратів на кілограм ваги людини не більше 5 мг. Саме про це наголошує Всесвітня організація охорони здоров'я. Для людини вагою 70 кг надходження з їжею, водою 350 мг нітратів на добу є безпечним. Гранично допустимою дозою вважається 500 мг нітратів на добу, а токсичною може бути сумарна доза вже більша за 600 мг.
Для багатьох видів рослинної продукції, що використовується в якості їжі, визначені та затверджені максимально допустимі рівні нітратів (МДР), що є безпечними для людини. Максимально допустимі рівні вмісту нітратів для овочів мають різні цифрові значення, окремо для овочів, вирощених у відкритому ґрунті та вирощених в теплицях та парниках (захищений ґрунт).
Повністю позбутися нітратів в будь-яких овочах неможливо та й недоцільно – разом з ними "гинуть" і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість все-таки можна за рахунок ретельного миття овочів, їх чищення, вимочування у холодній воді від однієї години до двох.
Рослинна продукція повинна реалізовуватися на ринках, в магазинах тільки за наявності протоколів з даними лабораторних вимірювань вмісту нітратів. Купуючи рослинні продукти, кожен має право вимагати документ, що підтверджує їх безпеку, в тому числі і за вмістом нітратів.
В Україні на сьогоднішні день діє "Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах", що затверджений наказом МОЗ України від 25.05.2020 року № 1238, і який починається з показників вмісту нітратів в овочах ранніх, пізніх, вирощених у різні періоди року. З цим документом у разі потреби можна ознайомитися в Internet- і. Взагалі, в харчових продуктах можлива присутність багатьох забруднюючих речовин: мікотоксини, залишкові кількості пестицидів, солі важких металів, діоксини та інші, на переважну частину з яких встановлені максимально допустимі рівні їх вмісту.
Іноді у людини, що вживає полуницю, виникають розлади у шлунково-кишковому тракті. Одразу ж перша думка про нітрати. Але справа в тому, що в полуниці вміст нітратів взагалі не нормується, що напевно пов'язане з тим, що в такій продукції нітрати не накопичуються, а розлади пов'язані з мікроорганізмами, які залишилися на ягодах після неретельного їх миття. Аналогічна ситуація і з редискою, однією з перших ранніх овочів. Тому слід пам'ятати, що немиті овочі завжди є потенційною загрозою в плані передачі інфекцій кишкової групи (дизентерія, гастроентероколіт) та гельмінтозів. А дієтологи знають, що рослинна продукція може бути несумісна з деякими харчовими продуктами, що призводить також до порушення процесів травлення.

Що корисно знати про роль дератизаційних заходів і, зокрема, суцільної одночасної дератизації Протягом квітня фахівцями ДУ ”Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” та філій проводиться на території області суцільна весн

Профілактика водно-нітратної метгемоглобінемії Життя та здоров'я людини тісно пов'язані з навколишнім середовищем (біосферою), де одним із найважливіших компонентів є вода. В останні роки спостерігається зростання антропогенного забруднення ґрунтових в
Життя та здоров'я людини тісно пов'язані з навколишнім середовищем (біосферою), де одним із найважливіших компонентів є вода. В останні роки спостерігається зростання антропогенного забруднення ґрунтових вод нітратами, які без очищення споживає населення. Вживання води з наднормативним вмістом нітратів небезпечне для здоров'я людини. З ним безпосередньо пов'язане захворювання – водно-нітратна метгемоглобінемія у дітей до 3-х років.
Більше статтей...
Сторінка 3 з 178