Актуально

Що треба знати про туберкульоз?

e-mail Друк PDF

Ми можемо подолати туберкульоз!

24 березня згідно з рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом. У 1993 році ВООЗ оголосила туберкульоз глобальною проблемою. Щороку хвороба забирає життя майже півмільйона людей.

Гостро стоїть проблема і в Україні. На жаль, наша країна – серед лідерів з поширення туберкульозу. У Міністерстві охорони здоров’я інформують, що ситуація з туберкульозом в Україні є контрольованою, але серйозною.

Серед жителів Закарпатської області впродовж ряду років реєструються високі рівні захворювання на туберкульоз, що перевищують відповідні показники в цілому по державі. Щороку реєструються випадки цієї недуги і серед дитячого населення області, що є одним із показників неблагополуччя з туберкульозу в краї.

 

Вчасно розпочате лікування є запорукою його успіху.

Туберкульоз – інфекційне захворювання з аерогенним шляхом передачі, Це небезпечна та важка хвороба, що на початковій стадії має «прихований» перебіг. Людина, що захворіла, вважає, що перевтомилася або має «застудне» захворювання. Тому люди часто звертаються до лікаря лише після появи важких симптомів, коли лікування туберкульозу набагато складніше та триваліше.

Знання існуючої небезпеки та особливостей перебігу захворювання, а також симптомів, що можуть бути першою ознакою наявності туберкульозу, допоможе Вам вчасно звернутися до лікаря та почати лікування.

Перші симптоми туберкульозу:

- кашель понад 2 тижні

- підвищена температура тіла понад 7 днів

- утруднене дихання

- біль у грудях

- поганий апетит, безпричинна втрата ваги

- постійна слабкість

- підвищена пітливість, особливо вночі

- кровохаркання

Збудником туберкульозу є мікобактерія туберкульозу (паличка, або бацила, Коха). Є багато видів мікобактерій (людські, бичачі, пташині, мишачі та інші), всі вони можуть викликати захворювання у людини. Паличка Коха дуже стійка до впливу навколишнього середовища.

Найбільшу вірогідність захворіти має людина, у якої під час «зустрічі» з мікобактерією туберкульозу може бути перевтома, погане або нераціональне харчування, стрес, наявність інших захворювань, що призводять до порушення роботи імунної системи.

На туберкульоз може захворіти кожен!

Найбільший ризик захворіти мають люди, що інфіковані ВІЛ, та хворі на СНІД. Високий ризик мають:

-         люди, які знаходяться у постійному контакті з хворим на туберкульоз легенів з виділенням збудника;

-         люди, що зловживають алкоголем або вживають наркотики;

-         люди, що мають знижений імунітет через недостатнє харчування та погані умови життя або через наявність хронічних захворювань.

Досить високий рівень ризику у курців, через порушення захисної функції слизової оболонки дихальних шляхів. Крім того, високий ризик захворіти мають діти, бо їх імунна система ще не сформувалася, та люди похилого віку, через вікове ослаблення імунітету.

Як захистити себе та своїх близьких від туберкульозу?

Згідно з Законом України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз» дітям  безкоштовно проводяться обов’язкові профілактичні щеплення протитуберкульозною вакциною БЦЖ відповідно до календаря профілактичних щеплень, тобто на 3-5 день від народження.

Відмова від шкідливих звичок, дотримання принципів раціонального харчування з достатнім вмістом вітамінів та мінералів або прийом полівітамінних препаратів допомагають підтримувати гарний стан імунітету. Корисними є також загартовування та фізичні вправи. Варто уникати перевантаження та негативних емоцій, недосипання та перевтоми.

Обстеження людей, що перебували у тісному контакті з людиною, хворою на туберкульоз, є обов’язковим!

Це дозволяє виявити захворювання на ранніх стадіях або за наявності показань, провести профілактичне лікування, що значно зменшує вірогідність захворювання.

Повне одужання людини, що захворіла на туберкульоз, можливе при умові раннього початку та суворого дотримання режиму лікування і рекомендацій лікаря. При ускладнених формах туберкульозу лікування більш складне та тривале. Головне – вчасно звернутися по допомогу.

Пам’ятайте:

На туберкульоз  може захворіти будь-хто.

Туберкульоз має прихований перебіг на початку.

Якщо Ви понад 2-3 тижні почуваєтеся погано, відчуваєте слабкість, маєте кашель та підвищену пітливість, особливо вночі, негайно зверніться до сімейного лікаря.

Обстеження займає небагато часу, безболісне та безпечне.

Інфікувати іншу людину може тільки хворий на туберкульоз легенів, який виділяє збудника у повітря із мокротинням. Усі інші форми туберкульозу безпечні для оточуючих.

Лікування туберкульозу тривале і має проводитись

під наглядом фахівця

Якщо лікування розпочато на ранніх стадіях захворювання, воно менш тривале та більш ефективне.

 

Лікування туберкульозу в Україні безоплатне для пацієнта!

ТУБЕРКУЛЬОЗ  ВИЛІКОВНИЙ!

Останнє оновлення на П'ятниця, 15 березня 2024, 15:45

Загальні принципи здорового харчування

e-mail Друк PDF

Загальні принципи здорового харчування

Здорове харчування допоможе вберегтися від багатьох неінфекційних захворювань, зокрема серцево-судинних, які є першою причиною смертності в Україні та світі.

Останнє оновлення на Середа, 13 березня 2024, 15:46

Ожиріння.Профілактика

e-mail Друк PDF

Профілактика ожиріння

Ожиріння – серйозне захворювання, яке характеризується надмірним накопиченням жиру і збільшенням маси тіла. До цього призводять різні причини, але найчастіше – розбалансування калорійності харчування і рівня фізичної активності.

Останнє оновлення на Вівторок, 05 березня 2024, 13:15

Як краще споживати вітаміни та поживні речовини

e-mail Друк PDF

Як краще споживати вітаміни та поживні речовини

 

Отримувати всі поживні речовини з їжі багатьом людям складно, а от випити кілька пігулок – значно легше завдання. При цьому багато людей вірить, що це абсолютно рівноцінний внесок для здоров’я. Розповідаємо, чи так це насправді.

Офіційні харчові рекомендації, наприклад, Food and Nutrition Board (США), радять отримувати вітаміни і мінерали із їжі, а не з добавок. Вони спираються на вміст мінералів і вітамінів саме в сучасних рослинах. Чому так?

  • Вітамін С в пігулці – це просто вітамін. Вітамін С в смородині чи яблуках – це не лише вітамін, а й поживні речовини, клітковина, вода, купа інших вітамінів, антиоксиданти. І так з усіма вітамінами.
  • Збалансована їжа – це здоровий кишківник.

Приймати добавки “про всяк випадок” категорично не рекомендується. То як дізнатися чи вони потрібні?

Не існує єдиного тесту на вміст вітамінів в тілі. Брак вітаміну D чи В12 можна визначити завдяки аналізам. Щодо решти вітамінів слід зважати на ознаки нестачі, а інколи на те, що після прийому вітаміну стало краще. Накопичуються, передусім, жиророзчинні вітаміни, а також В12, трохи В9, С, залізо, кальцій, та омега-3-поліненасичені жирні кислоти.

Дослідження показали, що особливих побічних ефектів від прийому добавок немає. Але особливого сенсу також. Масштабні рандомізовані клінічні дослідження показали, що більшість людей п’є вітаміни дарма. Зокрема, вітаміни не зменшують захворюваність на серцево-судинні хвороби, інфаркти та інсульти, не запобігають появі чи розвитку деменції.

Водночас більшість людей, які п’ють БАДи не усвідомлюють, що через прийом добавок понад міру можуть виникати побічні ефекти. Саме тому критично важливо дотримуватись дозувань, не приймати їх навмання та консультуватись з лікарем.

Дієтичні добавки можуть бути корисні для людей з певними медичними показаннями. Ці показання має визначити лікар. Передусім добавки рекомендовано людям, які з якихось причин не можуть отримати всі необхідні речовини із їжі:

  • вагітні жінки, особливо з багатоплідною вагітністю;
  • люди із порушеннями всмоктування в шлунково-кишковому тракті (хоча тут доцільність перорального прийому вітамінів сумнівна);
  • люди, що пережили голодування або тривале недоживлення;
  • люди, що сидять на суворій дієті і при цьому багато тренуються (танцюристи, атлети);
  • люди, що дотримуються раціону, що виключає певні продукти (веганство, відмова від вуглеводів);
  • люди, що підтримують протестне голодування та виходять із нього.

Жодна добавка не здатна замінити повноцінний раціон. Саме їжа значно багатша та корисніша для організму, тому вона має бути першоджерелом всіх корисних речовин.

За матеріалами МОЗ України


Останнє оновлення на Четвер, 29 лютого 2024, 16:07

Епідеміологія сказу

e-mail Друк PDF

Епідеміологія сказу. Епідемічна та епізоотична ситуація зі сказу в області в поточному році та стан надання

антирабічної допомоги населенню.


Сказ – гостре контактне зоонозне особливо небезпечне інфекційне захворювання, яке спричинює нейротропний вірус

Останнє оновлення на П'ятниця, 23 лютого 2024, 14:16

Сторінка 2 з 185

Задати питання

Пишіть нам