Де можна купатися

e-mail Друк PDF

Населення  Закарпатської області протягом багатьох років для оздоровчих потреб та купання використовує  одні й ті ж  водні об'єкти, які  нажаль  відповідно  не обладнані, не мають необхідних споруд  для організованого відпочинку.   Враховуючи, що такі водні об'єкти можуть негативно впливати на стан здоров'я людини,   вони потребують проведення лабораторного контролю води (річкової, озерної) у межах місць масового відпочинку рекреаційного та оздоровчого використання.

 

Таку роботу на протязі всього літнього періоду кожного року виконують оперативні підрозділи  ДУ "Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України" разом з бактеріологічними та санітарно - гігієнічними  лабораторіями філій, лабораторних  відділень. Під час оздоровчого сезону  влітку 2021 року населення та гості нашої області  для відпочинку та купання використовували   38 місць масового відпочинку  на  водних об'єктах,  що розташовані на 12 адміністративних територіях.     Це  річка Уж в м. Ужгороді, Ужгородському, Перечинському, В.Березнянському районах :

  • річка Латориця  в м. Мукачеве, в Ужгородському та Свалявському, районах
  • річки Ріка,  Голятинка, Репинка в Міжгірському районі;
  • річка  Тур'я в Перечинському районі;
  • річки Іршавка, Боржава, Синявка в Іршавському районі;
  • річка   Віча у Воловецькому районі
  • використовувалися для купання  штучні озера в с. Шаян в Хустському районі
  • в селах Дийда та В.Береги  Берегівського  району,  відпрацьовані
  • кар'єри  в м. Ужгороді, в тому числі  в районі "Кірпички",
  • а також  в с. Андріївка  Ужгородського району,  водойми баз відпочинку "Едем" та "Дельфін" в Тячівському районі.
  • Вода перелічених водойм в місцях масового відпочинку на протязі всього оздоровчого сезону  минулого року в санітарному та епідемічному  відношенні  була безпечною для купання, про що свідчили результати лабораторних досліджень, а також відсутність інфекційних захворювань, пов'язаних саме з такою  водою.   Не слід  забувати, що найбільш забрудненою механічно та біологічно  вважається вода відкритих водоймищ як  під час, так і після опадів, тому недоцільно  саме в такі періоди   використовувати водойми для купання. Це не гігієнічно і навіть не естетично.

Ситуація  на водних об'єктах цього року аналогічна минулорічній, для відпочинку та купання  почали використовуватися знайомі населенню як самі водойми, так і місця на них. Філії та лабораторні відділення  ДУ "Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України"  вже в травні місяці розпочали досліджувати проби води поверхневих водойм, які  в літній період завжди використовуються в якості місць масового відпочинку. Відбиралися  проби води водойм  для  визначення показників безпеки з подальшим порівнянням  отриманих  результатів  з  гранично допустимими  концентраціями (бактеріологічними та фізико-хімічними). Лабораторним контролем  вже охоплені водойми  в  містах Ужгороді та Мукачеве, в  Іршавському,  Перечинському, В.Березнянському, Свалявському  та  Воловецькому районах.  Досліджені проби  відповідали вимогам  чинних гігієнічних нормативів якості води  водних об'єктів для задоволення  будь-яких  потреб населення.

Приходячи на берег річки або  іншого    водойму,  обов'язково зверніть увагу на поверхню води та берег навколо водного об'єкту. Справа в тому, що майже  всі  забруднювальні хімічні речовини  води водоймищ  різних категорій мають лімітуючі показники якості.  Сторонній запах, наявність плівки на поверхні води є лімітуючим показником різних мінеральних масел, в тому числі нафтопродуктів. Таку воду навіть  немає необхідності  досліджувати на відповідність її вимогам  нормативного документу, вона  за органолептичними показниками вже не відповідає  гігієнічним вимогам, а таке водоймище  не може  використовуватися в якості зони рекреації та оздоровлення, тим більш для купання. Це треба знати, про це необхідно пам'ятати.

Задати питання

Пишіть нам