Про ранню рослинну продукцію та нітрати

Друк

З початком весни в продажу з'являється перша зелена цибуля, петрушка, кріп,  редис, шпинат.

Ранні овочі, враховуючи листові,  вирощуються в прискореному режимі з застосуванням  різних добрив та засобів захисту рослин.  Відомо,  що  основним хімічним  елементом, потрібним для росту будь-якої рослини, є азот та його  похідні. Тому всі рослини в своєму складі мають різний вміст нітратів, концентрація яких визначається  в міліграмах на кілограм ваги (мг/кг).  В овочах, що вирощуються в закритому грунті (теплиці, парники) нітратів  накопичується більше, ніж в овочах з  відкритого  грунту. Однак, такої продукції ми, як правило, споживаємо не так вже і багато, на що є різні причини.

Нітрати самі малотоксичні, але при відповідних умовах, в тому числі в шлунково-кишковому тракті,  під дією шлункового соку, перетворюються в токсичні нітрити,  які  згубно впливають на гемоглобін з утворенням  метгемоглобіну, який блокує надходження    кисню до клітин організму.

Головне  правило безпеки  рослинної продукції  при їх споживанні -  добова доза нітратів на кілограм ваги людини не  більше 5 мг.  Саме про це наголошує  Всесвітня організація охорони здоров'я.  Для людини вагою  70  кг  надходження з їжею, водою 350 мг нітратів на добу є безпечним. Гранично допустимою дозою вважається 500 мг нітратів на добу, а токсичною може бути сумарна доза вже більша за 600 мг.

Для багатьох видів рослинної продукції, що використовується в якості їжі, визначені та затверджені максимально допустимі рівні нітратів  (МДР), що є безпечними для людини.

- Максимально допустимі рівні вмісту нітратів для овочів мають різні цифрові значення:

для овочів, вирощених у відкритому грунті: 150,0 мг/кг для огірків,  600,0 мг/кг для зеленої цибулі, 500, 0 мг/кг для капусти та   2 000,0 мг/кг для листових овочів, а саме шпинату, щавлю, петрушки та кропу для овочів, вирощених у відкритому   грунті.

- Максимально допустимі рівні нітратів для овочів, вирощених в теплицях та парниках, мають значно більші показники:  для огірків це 300,0  мг/кг, для зеленої цибулі - 800,0 мг/кг, для капусти –  900,0 мг/кг.  А  ось  для листових овочів, щавлю, петрушки та кропу це взагалі 3 000 мг/кг. Для  редису  показник максимально допустимого рівня  вмісту нітратів  не встановлений, вважається,  що такий овоч не встигає накопичувати у своєму складі   багато    нітратів.

Повністю позбутися  нітратів в будь-яких овочах неможливо та й недоцільно – разом з ними "гинуть"  і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість все-таки можна за рахунок ретельного  миття  овочів, їх  чищення, вимочування у холодній воді від  однієї  години  до двох.

Рослинна продукція повинна реалізуватися на ринках, в магазинах  тільки за наявності протоколів з даними   лабораторних вимірювань вмісту нітратів. Купуючи рослинні  продукти,   кожен має право вимагати  документ, що підтверджує їх  безпеку, в тому числі і за вмістом нітратів.

Також слід пам'ятати, що немиті овочі завжди  є потенційною загрозою в плані передачі  інфекцій  кишкової групи (дизентерія, гастроентероколіт) та гельмінтозів.  А дієтологи знають, що рослинна продукція може бути несумісна з  деякими харчовими продуктами, що призводить  також до порушення процесів травлення.