В очікуванні опалювального сезону

e-mail Друк PDF

З початком опалювального сезону у   приміщеннях квартир, житлових будинків, де розміщені опалювальні прилади, можуть виникати проблеми, які пов'язані з браком повітря, внаслідок чого відбувається  неповне згоряння   газу  з утворенням смертельно небезпечного оксиду вуглецю, який ще називають чадним газом.

 

Така ситуація  пов'язана перш за все з тим, що  з метою економії тепла у приміщенні кухні не  відкривають   кватирки у вікні, закривають  двері до житлових кімнат квартири. А мешканці  при цьому  скаржаться, що газ  неякісний, полум'я має  червоно-жовтий колір. Досвідчені працівники  газових господарств пояснюють такий стан справ  тим, що повне згоряння газу відбувається лише  при достатній кількості повітря.

Вміст оксиду вуглецю нормується  в міліграмах на кубічний метр атмосферного повітря (мг/м3).  Для атмосферного повітря затверджені дві максимально допустимі  концентрації  (ГДК): максимально разова та середньодобова, яка  становить  60 % від  максимально разової.  Для закритих приміщень (квартир, приміщень громадських будівель з перебуванням людей), вміст забруднюючих речовин  нормується за показниками     атмосферного   повітря.

Чадний газ  негативно впливає на організм людини, має сильну токсичну дію. Він утворюється при неповному згорянні  газу, що пов'язане як з недостатнім надходженням кисню для горіння, так і  в результаті дефектів опалювальних приладів. Чадний газ отруйний і тому є дуже небезпечним для оточуючих. Помітити його у повітрі приміщення простими засобами неможливо тому, що він не має ні кольору, ні запаху, ні смаку. Людина не відчуває його.  Оксид вуглецю - це дуже сильна отрута, яка пошкоджує нервову систему, м'язи, серце, і в першу чергу – кров.

Якщо вміст окису вуглецю у повітрі великий, то людина одразу втрачає свідомість, з'являються корчі і наступає смерть. Проте часто спостерігається поступовий розвиток симптомів отруєння. Перші його ознаки можуть служити сигналом про небезпеку.  Насамперед відчувається головний біль, інколи шум у вухах, нудота, розвивається загальна слабкість, сухий кашель, блювання.  Надалі  людина втрачає свідомість, її шкіра червоніє, а зіниці розширюються. Дихання спочатку шумне і прискорене, потім настає поверхневим і сповільнюється.

Перша допомога  при отруєнні  чадним газом - свіже повітря. А далі, щоб не нашкодити такій людині - швидка допомога і якомога  скоріше. А щоб не було отруєнь  при використанні побутового газового  обладнання, не забувайте, що таких випадків можна запобігти. У будь-якому разі  газові прилади у приміщеннях кухонь повинні  бути справними та працювати  за умови циркуляції повітря за рахунок відкритих кватирок  та витяжок  з приміщень  у вентиляційні канали . У разі відсутності таких складових навіть звичайна газова плита може призвести до трагічних наслідків.

Не варто забувати, що порушення умов експлуатації  газових приладів може  завдавати шкоди  вашому здоров'ю  та здоров'ю рідних.

Задати питання

Пишіть нам