Про можливу небезпеку цвілі в нашому оточенні

e-mail Друк PDF

Майже щоденно ми стикаємося з таким  невидимим ворогом, як цвіль, що володіє властивостями  і рослин, і тварин, дивовижно  при цьому пристосовується  до самих екстремальних умов.

Цвіль –  це колонія одноклітинного грибка, що розвивається  із спор, які  в «законсервованому»  стані   у величезних кількостях постійно присутні  в  повітрі. Спори «прокидаються» для інтенсивного размноження  як тільки для цього з'являються  сприятливі умови,  а саме  підвищена вологість та  тепло. Багато видів  цвілевих  грибів мають патогенні властивості , тобто можуть спровокувати  захворювання людини, тварин, а також рослин.  Є такі види  цвілі, що   шкодять  господарству  людини, тому що псують харчові продукти, в тому числі овочі та фрукти.  До цвілі входять  різні сімейства класу грибів, які  мають різні кольори,  чорний  або  бурий колір, а  відомий грибок Penicillium – блакитного або   зеленого кольору.  Зустрічається цвіль і сірого, жовтого або  червоного кольору.

Останнім часом для збереження  тепла в  будинках, поширено утеплення стін, герметизація вікон з застосуванням склопакетів.  Такі  міри призвели  до  порушень вентиляції  в житлових приміщеннях, в них почала накопичуватися волога, що сприяє неконтрольованому розмноженню цвілі.  Не останню роль в порушенні теплового режиму  відіграє  економія теплоносіїв, в першу чергу газу.

Щоб зрозуміти, звідки  береться підвищена вологість – ззовні або всередені приміщения, знадобиться  шматочок  скла. Його на декілька  секунд прикладають до  стіни.  Якщо  після відриву  скла ви  бачите  на ньому  вологу, значить  вона іде ззовні.  Якщо ж  поверхня скла залишилася  без змін, потрібно шукати причину  всередині  приміщения.

Цвіль чудово  почувається  при  негативних  температурах і зберігає життєздатність  навіть в умовах вічної  мерзлоти.  При підвищенні температури   починається процес  спороутворення.  А для життя  їм необхідна вода: в сухих місцях гриби  не ростуть. В деяких випадках волога  є  необхідною  для проростання  спор. Цвіль  та  грибок  її обожнюють. Нажаль, всі матеріали, що оточують нас, в тій  чи  іншій   ступені  містять  вологу.

Цвіль  руйнує  будівельний  та  оздоблювальний  матеріали, змушуючи все частіше проводити ремонти, а іноді  і  перебудову будівель.Важливо  не забувати   і про те, що  сприятливим середовищем для розвитку грибка  є  перш за все , підвищена вологість в приміщеннях, чого  і потрібно  намагатися  по можливості  запобігати,  щоб  зайвий раз  не  зустрітися  з цим явищем  природи.

Основних правил в боротьбі з  цвіллю три :

  • зменшення  вологості  всередині  житла;
  • забезпечення  ефективної  вентиляції;
  • ліквідація   осередків  цвілі.

Небезпека  цвілі  для здоров'я  людини часто недооцінюється, а  саме ці мікроорганізми спроможні викликати  найскладніші порушення в діяльності внутрішніх органів.  Серед розповсюджених  захворювань, прямою  або непрямою причиною яких є цвілеві гриби, частіше за все є такі:

  • астма і алергічні  реакції верхніх дихальних шляхів;
  • розлади  шлунково-кишкового тракту,  навіть  до симптомів гострого отруєння;
  • головний  біль,  погіршення  загального самопочуття, поганий сон, розлади  уваги, мігрень;
  • роздратування  слизових  очей, носа – хронічний  нежить;
  • випадіння волосся, ламкість нігтів,  ураження  шкірних  покривів,
  • дерматити.

Цвіль як сапрофіт, вражає не тільки живі організми,  але і  багато  матеріалів та  речовин,  на перший  погляд непридатних  для будь-якої форми життя:  пластмаси,  будівельні  суміші,  гуму  і  навіть скло.  Якщо в вашій  оселі  з'явилися  перші  ознаки  цвілі  у вигляді різнокольорового  нальоту, неприємного запаху вогкості, не зволікайте, приймайте невідкладні міри, щоб уберегти себе та своїх близьких від  таких небезпечних факторів впливу на здоров'я та умови життя.

Задати питання

Пишіть нам