Можливі ризики опалювального сезону

Друк

З початком опалювального сезону  у будинках як з централізованим, так і без централізованого опалення,  починається жорстка економія  газу та електроенергії.   У холодні періоди року  з метою економії тепла у приміщенні кухні    не  відкривають   кватирки у вікні, закривають  двері до житлових кімнат квартири.  І при цьому  мешканці  скаржаться, що газ  неякісний, полум'я має  червоно-жовтий колір. Досвідчені працівники  газових господарств пояснюють такий стан справ  тим, що повне згоряння газу відбувається лише  при достатній кількості повітря.   А при максимальному споживанні газу    об'єму повітря  середньої  з розмірами кухні   вистачає тільки на 1 годину  роботи плити.  Брак повітря призводить до неповного згоряння   газу  з утворенням смертельно небезпечного оксиду вуглецю, який ще називають чадним газом.

Вміст оксиду вуглецю нормується  в міліграмах на кубічний метр атмосферного повітря (мг/м3).  Для атмосферного повітря затверджені дві максимально допустимі  концентрації  (ГДК): максимально разова та середньодобова, яка  становить  60 % від  максимально разової.  Для закритих приміщень (квартир, приміщень громадських будівель з перебуванням людей), вміст забруднюючих речовин  нормується за показниками атмосферного повітря.

Чадний газ  негативно впливає на організм людини, має сильну токсичну дію. Він утворюється при неповному згорянні  газу, що пов'язане як з недостатнім надходженням кисню для горіння, так і  в результаті дефектів опалювальних приладів. Чадний газ отруйний і тому є дуже небезпечним для оточуючих. Помітити його у повітрі приміщення простими засобами неможливо тому, що він не має ні кольору, ні запаху, ні смаку. Людина не відчуває його.  Оксид вуглецю - це дуже сильна отрута, яка пошкоджує нервову систему, м'язи, серце, і в першу чергу – кров.  Якщо вміст окису вуглецю у повітрі великий, то людина одразу втрачає свідомість, з'являється корч і наступає смерть. Проте часто спостерігається поступовий розвиток симптомів отруєння.  Перші його ознаки можуть служити сигналом щодо небезпеки.  Насамперед відчувається головний біль, інколи шум у вухах, нудота, розвивається загальна слабкість, сухий кашель, блювання. В подальшому людина втрачає свідомість, її шкіра червоніє, а зіниці розширюються. Дихання спочатку шумне і прискорене, потім стає поверхневим і сповільнюється.

Перша допомога  при отруєнні  чадним газом - свіже повітря. А далі, щоб не нашкодити такій людині - швидка допомога і якомога  скоріше.

А щоб не було отруєнь  при використанні побутових газових  приладів, не забувайте, що таких випадків можна запобігти. У будь-якому разі  газові прилади у приміщеннях кухонь повинні працювати  за умови циркуляції повітря за рахунок надходження свіжого через відкриту кватирку та витяжки  забрудненого з кухні у вентиляційний канал. У разі відсутності таких складових навіть звичайна газова плита може призвести до трагічних наслідків. Не варто забувати, що порушення умов експлуатації  газових приладів може  завдавати шкоди  вашому здоров'ю  та здоров'ю рідних.