ОБЕРЕЖНО ГРИБИ: ПАМЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ ПРО ПРАВИЛА ЗБИРАННЯ ТА СПОЖИВАННЯ ГРИБІВ

e-mail Друк PDF

Літо – найблагодатніший період для розмноження всіляких вірусів,бактерій, кишкових паличок та інших небезпечних мікроорганізмів, а продукти їхньої життєдіяльності - токсини потрапляють до організму людей з недоброякісними продуктами харчування, в т.ч. грибами, страви з яких — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців Закарпаття.

Щорічно нагадуємо правила збирання та споживання грибів:

  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • При зборі грибів уважно візуально оглядайте гриби: звертайте увагу на ботанічний вид, колір капелюшка, губки, ніжки.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • При купівлі грибів обов’язково вимагайте сертифікат якості (результати лабораторних досліджень на вміст токсичних елементів)     .
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути,ретельно очищайте від бруду та мийте проточною водою.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • При кулінарній обробці грибів обов’язкової варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв. Дотримуйтесь режимів стерилізації при консервуванні та режимів зберігання продукції.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді при кімнатній температурі не більше ніж 2 годин, в холодильнику не більше доби.

.           Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі

  • Запам’ятайте: вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Ознаки та клінічні симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

  • нудота;
  • блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • поява галюцинацій.

У разі підозри на отруєння грибами, (за наявності будь-якого з наведених симптомів) негайно викликайте лікаря!

Перша допомога у разі отруєння грибами

  • терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер (103);
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Обов’язково зберігайте залишки грибів або грибних страв, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Літо – найблагодатніший період для розмноження всіляких вірусів,бактерій, кишкових паличок та інших небезпечних мікроорганізмів, а продукти їхньої життєдіяльності - токсини потрапляють до організму людей з недоброякісними продуктами харчування, в т.ч. грибами, страви з яких — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців Закарпаття.

Щорічно нагадуємо правила збирання та споживання грибів:

  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • При зборі грибів уважно візуально оглядайте гриби: звертайте увагу на ботанічний вид, колір капелюшка, губки, ніжки.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • При купівлі грибів обов’язково вимагайте сертифікат якості (результати лабораторних досліджень на вміст токсичних елементів)     .
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути,ретельно очищайте від бруду та мийте проточною водою.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • При кулінарній обробці грибів обов’язкової варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв. Дотримуйтесь режимів стерилізації при консервуванні та режимів зберігання продукції.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді при кімнатній температурі не більше ніж 2 годин, в холодильнику не більше доби.

.           Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі

  • Запам’ятайте: вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Ознаки та клінічні симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

  • нудота;
  • блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • поява галюцинацій.

У разі підозри на отруєння грибами, (за наявності будь-якого з наведених симптомів) негайно викликайте лікаря!

Перша допомога у разі отруєння грибами

  • терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер (103);
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Обов’язково зберігайте залишки грибів або грибних страв, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Задати питання

Пишіть нам