Новини

Будьте уважні!

e-mail Друк PDF

Відокремлені структурні підрозділи ДУ "Закарпатський обласний  центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України" продовжують досліджувати  на визначення мікробіологічних  та фізико-хімічних показників  проби  води водних об'єктів в зонах відпочинку населення,  як офіційних,  так  і неофіційних.  Протягом цьогорічного оздоровчого сезону,  починаючи з   травня місяця, лабораторним контролем  були охоплені 45 зон рекреації, з яких 6 мають приватні пляжі.

Останнє оновлення на Четвер, 04 серпня 2022, 13:21

І знову про баштанні

e-mail Друк PDF

 

Розпочинається сезон баштанних і, як завжди з кавунів. Складові кавуна  мають протипухлинну дію, сечогінний та жовчогінний ефект, допомагають при хворобах печінки, жовчного міхура, нирок тощо.  Кавуни чудово вгамовують спрагу, одночасно насичуючи організм мінеральними речовинами. Останніми дослідженнями встановлено, кавуни ще допомагають знижувати кров’яний тиск завдяки деяким амінокислотам, що входять до їх складу. Не менш корисна і диня, теж сезонний продукт. Вона зміцнює імунну систему, запобігає раковим захворюванням, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, рятує від безсоння. І взагалі, кавун та диня – просто смачні продукти.
Особливих правил торгівля кавунами та динями не вимагає, але при їх реалізаці вони повинні знаходитися на товарних лотках для захисту поверхонь від пошкоджень та забруднень. Перед вживанням кавуни та дині потрібно мити, щоб бруд з їх поверхні, в якому завжди присутні мікроорганізми, з руками не потрапив до рота. А кавуни краще не купувати частинами, відрізаними невідомо коли. Будьте обережні, така продукція може бути бактеріально забруднена.
Головне для продукції рослинного походження - це її безпека, а саме вміст нітратів, залишкових кількостей пестицидів, токсичних елементів у вигляді солей важких металів (свинцю, цинку, кадмію, міді, миш'яку, ртуті), радіонуклідів. Найбільш доступним для вимірювання показником є вміст нітратів. Нітрати природного походження рослинні культури отримують з грунту та підземних вод. Азот нітратів – це основа росту будь-якої рослини. Для скорішого дозрівання  баштанних та збільшення  маси, їх ″годують″ нітратами – азотними добривами. Нітрати  при відповідних умовах,  в шлунково-кишковому тракті людини, перетворюються в токсичні нітрити, які  згубно впливають на гемоглобін з утворенням метгемоглобіну, що веде до гіпоксії тканин організму з розвитком метгемоглобінемії.
Головне  правило будь-якої рослинної продукції при їх споживанні -  добова доза нітратів на кілограм ваги людини не більше 5 мг.  Перш за все це стосується дітей. Вміст нітратів нормується для кавунів –  60 мг на 1 кг ваги продукту, для дині – 90 мг/кг. Вважається, що для дорослої людини безпечною є доза нітратів  на рівні 350 мг на добу, і це з  урахуванням всіх інших продуктів та води. Дітей молодше 2-х років кавунами та динями лікарі взагалі  радять не годувати, а для більш старших краще  купувати їх в серпні та вересні – в період природного дозрівання. Але навіть при цьому необхідно дотримуватися порад лікарів.                                    Наслідки вживання  недоброякісних кавунів та динь, в тому числі з бактеріальним забрудненням  їх поверхонь,  м’якоті,  можуть бути різними, від слабкості до блювоти, високої температури та діареї, що призводить до зневоднення організму. Якщо таке сталося, необхідно викликати  лікаря, а до його приходу пити охолоджену кип'ячену воду невеликими порціями.
А щоб такі смачні та корисні продукти не стали  причиною біди, не  треба вживати  понадмірні  його порції та дотримуватися  правил  гігієни (обов'язкове миття кавунів та динь   перед споживанням, чистий посуд та чисті руки).



Останнє оновлення на П'ятниця, 22 липня 2022, 15:45

Сезон рослинної продукції

e-mail Друк PDF

 

Сезон рослинної продукції в розпалі. Фрукти, ягоди, баштанні, ми,  як правило, вживаємо частіше сирими, ситуація з овочами інша, якусь частину їмо в сирому вигляді, іншу тільки після кулінарної обробки.

Небезпеку рослинної продукції  оцінюють за багатьма показниками, враховуючи  вміст нітратів, залишкові кількості  пестицидів, солі важких металів, мікроорганізми, показники яких нормуються затвердженими Міністерством охорони здоров’я України нормативними документами. Вимірювання вмісту нітратів для оцінки рослинної продукції є найбільш доступним  методом контролю. Нормативи щодо вмісту нітратів розроблені  для багатьох видів овочів, при цьому для деяких з них вміст нітратів нормується за двома показниками: ранні, що вирощені в теплицях та  пізні з відкритого  грунту, тобто з городів або з  полів. Є нормативи для великої кількості овочів, для яблук, груш, ягід  у вигляді  винограду та баштанних.  Для жодного  іншого фрукту та будь-якої   ягоди вміст нітратів не нормується.

В продукції рослинництва  завжди є нітрати, що надходять до неї з грунту, підземних вод, а також   з  атмосферного повітря.   Нітрати - це сполука азоту, який вважається елементом росту всього живого. Самі по собі нітрати не так вже й небезпечні для нашого організму. Але частина їх перетворюється  на нітрити – отруту,  а саме метгемоглобін, який і  блокує  дихання  клітин.  Тому шкідливими  є  не  просто нітрати, а їх надмірна концентрація в овочах,    в першу чергу таких,  що споживаються  у  сирому   вигляді.  Багаторічний досвід  з лабораторної  практики  щодо визначення вмісту нітратів в продукції рослинництва  свідчить, що перевищення їх вмісту в досліджених зразках, зустрічається доволі  рідко. Однак,  коли у людей іноді виникають порушення шлунково-кишкового тракту,   вони їх  пояснюють вживанням  рослинної продукції в сирому вигляді, в якій начебто перевищений вміст нітратів.

Головне правило безпеки  рослинної продукції  при її споживанні -  це добова доза нітратів на кілограм ваги людини не  більше 5 мг. Такий норматив запропонований Всесвітньою  організацією охорони здоров'я.  А така істина, що всюди  і у  всьому повинна бути міра, залишається дієвою.

Є ще одне правило безпеки, про яке потрібно знати та й виконувати майже щоденно, як тільки збираєтесь вживати в сирому вигляді  будь-яку рослинну продукцію. Це її ретельне миття водою питної якості. І не просто миття, а миття з попереднім замочуванням, краще з додаванням харчової соди. Справа в тому, що поверхня  рослинної продукції  мала контакт з грунтом, атмосферним повітрям, водою, брудними руками, і тому  вважається  забрудненою різними мікроорганізмами, вірусами, а також  і яйцями  гельмінтів, простіше кажучи – глистами. Споживання  такої продукції  в їжу може привести не просто до розладів  шлунково-кишкового тракту, а й до розвитку гострих кишкових інфекцій, гельмінтозів, серед яких є і вкрай небезпечні.

Рослинна продукція, що реалізується на ринках,  в супермаркетах обов'язково повинна мати  дані стосовно показників її безпеки, в першу чергу за вмістом нітратів. На ринках області працюють санітарно-ветеринарні лабораторії  системи Держпродспоживслужби України, вони і досліджують  всю овочеву продукцію. З результатами такого контролю у разі бажання можна ознайомитися у реалізаторів рослинної продукції.

А ось ретельне миття свіжої рослинної продукції водою питної якості перед використанням її в якості їжі, справа кожного з нас. Не останнім правилом у профілактиці  інфекційних захворювань кишкової групи  залишається  миття рук з милом перед кожним  вживанням їжі.

Останнє оновлення на Вівторок, 19 липня 2022, 14:10

Про моніторинг питної води

e-mail Друк PDF

 

З введенням в Україні воєнного стану Міністерство охорони здоров'я України одразу ж 24 лютого, керуючись чинним законодавством стосовно забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, своїм дорученням наголосило  на необхідність  проведення  на весь період воєнного стану  моніторингу якості та безпечності питної води, що подається населенню, з визначенням  мікробіологічних  та санітарно-хімічних  показників на відповідність їх вимогам Державних санітарних  правил  та норм "Гігієнічні вимоги до води питної,   призначеної для споживання людиною" (ДСанПіНу  2.2.4-171-10). Таке завдання було  спрямоване на виявлення загроз щодо забруднення питної води отруйними речовинами біологічного та хімічного характеру, також на профілактику  розповсюдження гострих інфекційних захворювань, шляхом передачі яких є питна вода.

Бактеріологічними та санітарно-хімічними лабораторіями філій, лабораторних відділень ДУ "Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" в 1-ому півріччі 2022 року вже виконано значні обсяги досліджень з визначенням мікробіологічних та санітарно--хімічних показників. Загальна кількість досліджених проб перевищує  показник 3,5 тисячі. При цьому не відповідало нормам 5,7 % проб за мікробіологічними показниками та 0,9 % проб за  санітарно-хімічними. Слід зазначити, що  показники, які не відповідали вимогам державних санітарних правил, свідчать про звичний характер порушень, тобто такі, що не пов'язані з навмисним  стороннім втручанням, вони у питній воді визначаються періодично і свідчать про недосконалість споруд для очистки води або ж їх відсутність. Це мутність, вміст заліза, загальне мікробне число, ЗКФ (загальні колі форми), Е-coli. При вживанні відповідних заходів (кип’ятіння, відстоювання) така вода може використовуватися за призначенням ез обмежень. Про всі випадки щодо показників, визначених з порушенням вимог  діючого нормативного документу,  повідомляються  керівники водопроводів, територіальні підрозділи ДСНС в Закарпатській області та Держпродспоживслужби в Закарпатській області, які повинні застосовувати необхідні заходи для забезпечення населення доброякісною питною водою. напряму пов'язана з погодними умовами та правилами експлуатаціїтакихоб'єктів їх власниками, досліджується в плановому порядку.

ДУ "Центр громадського здоров'я МОЗ України" на підставі даних з областей   готує аналітичні матеріали про стан питної води в регіонах  та інформує  Міністерство  охорони здоров'я, яке використовує  отримані дані   для оцінки можливого   негативного  впливу  на стан здоров'я населення. При цьому останнім часом підвищена увага приділяється деокупованим територіям, де внаслідок бойових дій значно пошкоджені об'єкти критичної інфраструктури, в тому числі і водопроводи.



Останнє оновлення на Вівторок, 19 липня 2022, 14:01

ПЕРША ДОПОМОГА ПІСЛЯ КОНТАКТУ З БОРЩІВНИКОМ СОСНОВСЬКОГО

e-mail Друк PDF

Влітку однією з небезпечних рослин, з якою можна зіштовхнутися є Борщівник_Сосновського.

Отож, що це за рослина?

Останнє оновлення на Середа, 13 липня 2022, 15:36

Сторінка 7 з 33

Задати питання

Пишіть нам