Літній оздоровчий сезон триває...

e-mail Друк PDF

Літній оздоровчий сезон триває…

 

Значна частина українських міст  має місця відпочинку з  природніми або штучними водоймами. В нашій області на всі населені пункти  нараховується  декілька маленьких пляжів, розташованих на  штучних озерах в Берегівському, Тячівському, Виноградівському, Хустському  районах.   Всі такі пляжі  не підпорядковані а ні міськвиконкомам, а ні райдержадміністраціям, а також територіальним громадам. Вони належать приватним господарям.  Для області з населенням понад 1 млн. людей – це як крапля в морі. А в цьому році населення області, хоча і тимчасово, збільшилося  майже    на    третину.

Влітку кожного року  в  Закарпатті починається оздоровчий сезон, практично неофіційний,  під час якого бажаючі  використовують  будь-які водні об'єкти для відпочинку та купання. В області  на сьогоднішній день відсутні зареєстровані в органах виконавчої влади, територіальних громадах пляжі  міські, громадські загального користування, а також місця масового відпочинку рекреаційного та оздоровчого використання.  Тому і не має  потреби виконувати роботи з благоустрою, очистки територій, берегів водоймищ.

З метою запобігання виникнення та розповсюдження інфекційних хвороб серед відпочиваючих  відокремлені структурні підрозділи  ДУ "Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" вже з травня місяця починають  досліджувати воду річок, штучних озер з визначенням показників її  якості та безпечності. Враховуючи те, що жодного офіційно зареєстрованого місця на відкритих водоймах в області немає, відбір проб води  для аналізів здійснюється на тих ділянках, які населення з року в рік використовує  для потреб оздоровлення.

За результатами моніторингових лабораторних досліджень  станом на початок серпня з загальної кількості проб води, відібраних  у межах місць масового відпочинку для дослідження на визначення бактеріологічних показників, 26,8 %  з них не відповідало гігієнічним нормативам за вмістом ЛКП (лактозопозитивна кишкова паличка). Ситуація з фізико-хімічними показниками набагато краща, тільки 1, 6 % досліджених проб не відповідало стандартам.  Всі 26,8 %  проб  мали відношення до  води різних водних об'єктів:  відпрацьованого цегляного кар'єру, так званої "кирпички" в  м. Ужгороді, до води з озер та річок в  селах Ужгородського району (Невіцьке, Оноківці, Кам'яниця, Соломонове, Середнє, Червоне),  а також  річки Уж в м. Ужгороді (район готелю "Ужгород", ТЦ "Епіцентр", район філармонії). Аналогічна ситуація з водою   р. Тиси в   м. Хуст (території, наближені до 3-х мостів),  де населення цього міста  відпочиває    та купається.    В таких водоймах    купатися    вкрай        небезпечно.

Минулого року таку ситуацію можна було пояснити спекою, внаслідок якої не просто зменшувався рівень води у водоймах,  така  вода набувала характер "стоячої". Температура води  підвищувалася, починався активний ріст мікроорганізмів, які завжди присутні   у природній воді. Влітку цього року  такий стан з водою поверхневих водоймищ можна пояснити змивом у водойми будь-якого бруду під час навіть короткочасних дощів. Тому, приходячи на берег будь-якого водойму, самому потрібно вирішувати, а чи варто купатися взагалі.   Такі водойми для купання використовувати  небезпечно взагалі та ще і з точки зору можливого набуття  різного роду алергій, дерматитів, інфекційних хвороб кишкової    групи.

Відпочинок в житті кожної людини  - це складова нормального життя. Під час територіальної реформи створені об'єднані територіальні громади, які й розпоряджаються всіма ресурсами громади. Якщо не  для кожного населеного пункту, то хоча б на кожну  окрему громаду не тільки бажано, а потрібно створювати  місце відпочинку з наданням  йому офіційного статусу. Тому вирішення  питань організованого відпочинку   закарпатців, гостей нашого краю  важливе.

Задати питання

Пишіть нам