Про підсумки оздоровчого сезону

e-mail Друк PDF

Про підсумки оздоровчого сезону


Протягом цьогорічного  оздоровчого  сезону з використанням  водних об'єктів  філіями та лабораторними відділеннями  ДУ  "Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" (далі ДУ "Закарпатський  ОЦКПХ МОЗ")  моніторинговим лабораторним контролем  було охоплено 49 ділянок на водоймах, розміщених на   річках та штучних озерах, вода яких  використовувалася для купання. Всі такі місця відпочинку не мають офіційного статусу і тому не перебувають під наглядом відповідних служб.  І тільки 6  невеликих пляжів   мають офіційний статус, як складові баз відпочинку та  приватних комплексів (Берегівський  район – 2, Виноградівський – 1, Хустський – 1, Тячівський – 2).
За весь цьогорічний період спостережень за станом води водних об'єктів, що використовувалися  населенням  для купання, відібрано понад 350 проб води, по яких виконано майже 3 350 лабораторних досліджень на визначення мікробіологічних та фізико-хімічних показників безпеки.   Якщо за фізико-хімічними показниками  не відповідало гігієнічним нормативам   всього 2  проби  (1,1 %)   з досліджених проб води, а  це осад, загальне залізо, то за мікробіологічними - 29,1 % за вмістом лактозопозитивної кишкової  палички (ЛКП) . Таке становище мало  відношення до річок Уж   в  м. Ужгороді, Тиси в  районі   м. Хуст, штучних озер  в  м. Ужгороді та в Ужгородському районі.
Найбільш показовою ситуація була в серпні місяці з його високою температурою атмосферного повітря , коли значно випаровувалася вода та підвищувалася  її температура.  Внаслідок таких умов починався активний ріст мікроорганізмів, які завжди присутні   у природній воді. Така ситуація вважається небезпечною взагалі та ще і з точки зору можливого набуття  різного роду алергій, дерматитів, інфекційних хвороб кишкової групи, про що  наша установа повідомляла населення через засоби масової інформації. На щастя жодного випадку інфекційних захворювань кишкової групи, пов'язаних з водою відкритих водоймищ, в області    не було зареєстровано.  Філії, лабораторні відділення  ДУ  "Закарпатський  ОЦКПХ МОЗ"   повідомили,  що оздоровчий сезон  в населених пунктах області пройшов без суттєвих порушень санітарного законодавства, без ускладнень санітарно-епідемічної ситуації.
ДУ "Закарпатський  ОЦКПХ МОЗ" щорічно аналізує та підводить  підсумки щодо стану води водних об'єктів в місцях масового відпочинку. Цьогорічний оздоровчий сезон в  черговий раз свідчить про необхідність створення для населення нашої області стаціонарних умов для купання, щоб  найменшою  мірою  залежати  від примх погоди.

Задати питання

Пишіть нам