Епідеміологія сказу

e-mail Друк PDF

Епідеміологія сказу. Епідемічна та епізоотична ситуація зі сказу в області в поточному році та стан надання

антирабічної допомоги населенню.


Сказ – гостре контактне зоонозне особливо небезпечне інфекційне захворювання, яке спричинює нейротропний вірус

сказу із роду Lyssavirus.  Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі смертельним пошкодженням центральної нервової системи.

 

Сказ зустрічається у 150 державах на всіх континентах, за винятком Антарктиди. Від сказу щороку помирають понад 55 тисяч людей (95 % - в Азії та Африці) і більше 1 млн тварин.

Економічний тягар сказу у світі оцінюється на рівні 8,6 млрд. доларів США на рік.

Людина заражається збудником сказу при укусах скаженою твариною (90 % випадків або попаданні її слини на пошкоджену шкіру та/або слизові оболонки (ослинення – 10 %). Вкрай рідко – при знятті шкури з трупів скажених тварин, особливо лисиць.

Сприйнятливість до сказу загальна. Загалом захворюють приблизно 15-30 % постраждалих, але кожний захворілий помирає. Лікування після розвитку хвороби є лише допоміжним. Смерть зазвичай настає через 3-10 днів після появи симптомів.

Однак є спосіб запобігти хворобі. Це метод специфічної профілактики – введення антирабічних препаратів (вакцини та імуноглобуліну).

Фахівцями ДУ «Закарпатський ОЦКПХ МОЗ» згідно з вимогами нормативних документів МОЗ України забезпечено організацію та надання консультативної, організаційно-методичної допомоги щодо питань надання антирабічної допомоги населенню області .

Слід відмітити, що в поточному році на території Закарпатської області дещо ускладнилася епізоотична ситуація зі сказу. Згідно даних фахівців ГУ Держпродспоживслужби в області за минулий період 2024 року в області виявлено 10 випадків сказу серед тварин (в т.ч. 1 випадок, де сказ у кішки лабораторно неможливо виключити) у 4-х районах та містах, в т.ч. у 6 – котів, 1 – собаки, 1 – коня, 1 – вовка, 1 – лисиці. Для порівняння - за 2 місяці 2023 р. у нашій області було зареєстровано 4 випадки сказу серед тварин.

Зважаючи на ускладнення епізоотичної ситуації, відповідно вже за січень 2024 року в заклади охорони здоров’я області за антирабічною допомогою звернулися 108 жителів (січень 2023 р. – 95 звернень за антирабічною допомогою).

Випадків захворювання на сказ серед населення області не зареєстровано. Усі  заклади охорони здоров’я  області, в яких проводяться щеплення проти сказу забезпечені вакциною проти сказу та антирабічним імуноглобуліном. Фахівцями ДУ «Закарпатський ОЦКПХ МОЗ України» проводиться моніторинг забезпечення  області антирабічними препаратами.

Щеплення проти сказу призначаються тільки лікарями. Через це, якщо вас покусала або обслинила яка-небудь тварина, або ви знімали шкуру з хворих/загиблих тварин, негайно порадьтеся з лікарем.

Особливу увагу слід звернути на вищевказані контакти з невідомими/безпритульними тваринами, за якими неможливо встановити ветеринарне спостереження. Також небезпечними можуть бути і подібні пошкодження, нанесені домашніми тваринами, які не мають відповідних щеплень від сказу .

Якщо лікар прийшов до висновку про необхідність проведення антирабічних щеплень, то, значить є підозра, що у ваш організм проник вірус сказу. Заключення це надзвичайно серйозне, воно зобов’язує постраждалого до відповідальності.

Як показує досвід, в тих випадках,  коли постраждалі несвоєчасно звертаються до лікаря за антирабічною допомогою, відмовляються від  щеплень проти сказу або самостійно їх припиняють, розвивається захворювання, яке у 100 % випадків закінчується смертю хворого.

Згідно даних ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» в 2023 році у Вінницькій області померла від сказу жінка, вже у лютому 2024 року в Харківській області помер від сказу 59 річний чоловік. У обидвох випадках хворі були покусані домашніми котами, але вчасно не звернулися за антирабічною допомогою.

 

Слід пам’ятати, що негайне звернення за антирабічною допомогою збереже Вам життя! Виконуйте всі рекомендації лікаря ! Отримайте повний курс призначених антирабічних щеплень!

 

У Закарпатській області антирабічними препаратами забезпечені всі заклади охорони здоров’я, які надають антирабічну допомогу.

Задати питання

Пишіть нам